Az elmúlt év alatt számos pékség termékeit kóstoltuk meg. Mindegyik helyre többször visszamentünk, hogy meggyőződjünk a kimagasló és állandó minőségről. Az ételek mellett, azért szemügyre vettük az üzletek atmoszféráját és a kiszolgálást is, csakhogy kerekebb legyen a történet. Eget rengető felfedezéseket ugyan nem tettünk - a sok jó pékség között is vannak jobbak, ráadásul ezek évről évre ugyanazok - de az alábbi termékekkel egyszerűen nem lehet melléfogni.
1, Kakaós csiga - Butter Brothers, Budapest
Hiába kerestünk jobbat, egyszerűen nem találtunk. Annak ellenére sem, hogy ha ritkán is, de előfordult, hogy a csiga kicsit jobban megsült, így a kakaó is, ezáltal pedig a sütemény is kesernyésebb lett, de a tésztája így is megunhatatlan.
Az üzlet nagyon jó atmoszférájú, a kiszolgálás pedig kedves (de nem túlzóan).
2, Diós csiga - Pékműhely, Budapest
Egyszerűen kiváló! A tészta ropogós, jó vajas, a töltelék pedig pont annyira édes, hogy még a dió íze domináljon. Bravó!
Az üzlet kicsi és így fokozottan érezhető az ott dolgozók aktuális hangulata. Mosolyt ritkán kaptunk, néha köszönést sem, de a törzsvendégekre láthatóan több figyelem jut.
3, Mandulás croissant - à table, Budapest
A termék nem olcsó, persze az alapanyagok sem. Az alábbi példány a kép alapján ugyan inkább hasonlít egy mandulás pisztrángra (azért ez általában nincs így), de ettől még ízre egy remekmű.
Az általunk látogatott üzletek szépek, de az asztalok túl közel vannak egymáshoz. A kiszolgálás udvarias, kissé kimért.
A kenyerek, kiflik, zsemlék esetében olyan termékeket kerestünk, amik önmagukban fogyasztva is nagyszerűek! Az alábbiak nemhogy ilyenek, de szinte bűn bármit is melléjük enni!
4, Sós kifli – Andrész Finomságok Boltja, Biatorbágy
A tökéletes kifli, az öreg Andrész pék receptje alapján. Kívül ropogós, nagy szemű sóval meghintve, belül inkább édeskés, foszlós tésztájú.
Az üzlet aprócska, de otthonos. A kiszolgálás nagyon udvarias, ugyanakkor kicsit tartózkodó.
5, Vázsonyi kifli – Vázsonyi pékség
A kifli számos, a Balatontól északra lévő üzletben megtalálható (az alábbi példányt egy remek veszprémi üzletben szereztük meg).
Kívül-belül puha, ez is inkább édeskés és valami egészen egyedi, a többi kiflitől jól megkülönböztethető ízzel rendelkezik.
6, Kenyér – Pipacs pékség, Budapest.
A legtöbb időt a tökéletes kenyér megtalálásába fektettük. Nincs kétségünk afelől, hogy Pipacsék bio fehér kenyere maga a tökély. Lyukacsos textúra, megfelelő sósság és nem bonyolult, tiszta, de mégis megfejthetetlen íz. Valahogy azt hisszük, hogy Pipacsék tisztelettel nyúlnak az alapanyagokhoz és minden egyes kenyerüket ugyanakkora odafigyeléssel készítik el.
Az egyetlen szépséghiba a magas ár, de ez a bio termékek esetében amúgy is megszokott…
Kenyér ügyben egyébként figyelemre méltóak még a Pékműhely kenyerei is, mert van bennük valami szokatlan „harsányság”. Meg kell még említenünk egy új pékség (röviden JP) szárnybontogatásait is. A próbasütések során olyan, de olyan kenyereket produkálnak, ami egyszerűen függőséget okoz. A nyitásról majd hírt adunk mi is, addig pedig tovább folytatjuk a remekművek keresését, amihez szívesen várunk javaslatokat.
A fenti írás több látogatás tapasztalatai alapján született, de még így sem tud teljes és 100%-os objektivitású képet adni az adott helyről. Minden építő jellegű vélemény fontos, elsősorban azért, hogy az üzemeltetők a visszajelzések alapján, jobban tudják a vállalkozásukat vezetni. Ezzel pedig mindannyian csak jól járhatunk, úgyhogy tisztelettel várjuk a véleményeket!
Követhetsz minket itt vagy a facebook-on is!